Voor de eerste keer fietsen op een buitenbaan.

Cottbus 2023

Zoals in mijn vorige post te lezen viel stond er nog op 23 en 24 juni een wedstrijd gepland in Cottbus (Duitsland). Voor deze wedstrijd zijn we op 18 juni vertrokken naar Berlijn om vanuit daar de volgende ochtend verder te reizen naar Cottbus. Dit bood ons de gelegenheid nog iets zien van Berlijn. Na wat sightseeing in Berlijn zijn we bij aankomst in Cottbus eerst gaan kijken naar de baan waar de wedstrijden zouden plaatsvinden. Het betrof een 333 meter buitenbaan van beton. Hier was ik wel van onder de indruk aangezien ik zowel nog niet op een 333 meter baan gefietst had, en niet buiten en niet op betonnen baan. Gelukkig kon ik nog eventjes wennen aan het idee om op deze baan te fietsen want er stond eerst een krachttraining op de planning. Tijdens deze krachttraining ben ik gebeld door de sportarts die mij het nieuws gaf dat ze nog wat irritatiepunten hadden gevonden in een eerder genomen MRI van mijn enkel. Ik kreeg hier de keuze om me te laten opereren om de irritatiepunten te laten verwijderen in de hoop dat het beter zou worden met mijn enkel of het te laten en me er over heen te zetten. Mijn besluit was al heel snel genomen en heb er voor gekozen om me te laten opereren in de hoop dat het beter word.

Op 22 juni gingen we dan echt op de betonnen buitenbaan fietsen. Na wat gezonde spanning begon het na een paar rondjes te wennen. Omdat dit een langere baan is dan gewoonlijk (de meeste banen zijn 250 meter) was de aanloop van een wedstrijd over 200 meter ook anders. Dit moesten we eventjes onder de knie krijgen in een dag (voor zo ver het kon) want op de volgende dag stond de eerste wedstrijd gepland. Dit was de sprint. We moesten eerst een 200 meter tijdrit fietsen waarbij ik een tijd van 10,927 noteerde. Dit was beter dan verwacht maar helaas niet snel genoeg om verder te gaan in het toernooi.

Op 24 juni stond voor mij de teamsprint gepland. De teamsprint is een onderdeel van het baanwielrennen. Dit is een tijdrit van 3 ronden waarbij 3 renners uit een team een ronde op kop fietsen om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. Omdat ik niet zo vaak een teamsprint had gereden was het heel erg wennen. Desondanks heb ik hier veel van geleerd en neem ik deze ervaring mee naar een volgende teamsprint.

Nu eerst de operatie ondergaan en daarna snel revalideren.