2x Nederlands kampioen junioren

GROENLO- De 17- jarige Grollenaar Mike Krabbenborg is afgelopen weekend maar liefst 2 keer Nederlands kampioen geworden. De fanatieke en getalenteerde baanwielrenner werd zowel bij de sprint als bij keirin de allerbeste van Nederland in de categorie junioren.

Sprint en keirin

Sprint is de eerste discipline in het baanwielrennenn. Twee tot vier renners strijden daarbij op de baan in twee of drie rondes om als eerste over de finish te komen. Als voorronde wordt vaak een 200 meter tijdrit verreden. Dit is een sprint met vliegende start vanaf de 200 meterlijn op de baan. De keirin is het onderdeel waarop de Nederlandse Elis Ligtlee tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro goud won. Bij deze discipline rijd je samen met je tegenstanders achter een gemotoriseerde gangmaker aan. Op 600 tot 700 meter van de finish is het goed opletten, want dan verlaat de gangmaker de baan en is het aan de rijders. Wie als eerste over de streep komt, wint de keirin. Keirin is een discipline in het baanwielrennen, die ontstaan is in Japan; de sport is daar ook populair onder gokkers.

Pas sinds 3 maand op de baan

Mike, lid van RTC De Stofwolk in Eibergen, fietst pas sinds 3 jaar. “En ik ben 3 maand geleden op de baan begonnen. Mijn vader begon op zijn 14de met wielrennen en ik ging graag mee naar de wedstrijden. Ik vond het altijd al een hele mooie sport om te zien.” Mike, klein van stuk en één bonk spieren, traint 4 keer per week. “Ik train op maandag en donderdag op de baan in Apeldoorn en op dinsdag bij De Stofwolk in Eibergen. Zondags train ik dan nog met de CTA, het Cycling Team Achterhoek.” Cycling Team Achterhoek is een opleidingsploeg uit district oost, waarvan de selectie bestaat uit renners van vijf Achterhoekse fietsverenigingen

Ontzettend spannend

Dat hij zondag met de rood-wit-blauwe trui naar huis zou gaan, hij Mike niet verwacht. “En helemaal niet dat ik twee keer Nederlands kampioen zou worden. Het was echt supergaaf om mee te maken maar eerlijk gezegd ook wel ontzettend spannend.” Dat hij nu al Nederlands kampioen is, belooft nog wat. “Mijn doel voor nu is om bij de nationale baanselectie te komen en mooie uitslagen te rijden.”